landschapsfotografie - Naturephotography.eu fotografie van en informatie over de natuur.

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Onderwerpen
 


Landschapsfotografie:

Persoonlijk:

Landschapsfotografie wordt vaak geassocieerd met foto's met of gemaakt bij opkomende- of ondergaande zon. Vaak springen deze foto's eruit door de warme uitstraling, verzadigde (vooral rode) kleuren en contrasten en het strijklicht dat de contouren goed laat uitkomen. Voor mij gaat het echter wel iets verder dan alleen dat soort foto's. Dit heeft deels te maken met het soort tochten dat ik maak, waarbij je niet altijd voorzien bent van het ideale licht op het juiste moment, deels met het feit dat je op een gegeven moment teveel van het bovengenoemde soort foto's ziet en met het feit dat landschappen veel meer in zich hebben dan een ondergaande zon met een silhouet.

De techniek:

Landschappen hebben de meeste fotografisch elementen in zich: perspectief, lichtval, compositie, kleurverdeling, plaatsing van de onderwerpen, storende elementen. Dat maakt landschapsfotografie breder, een mus is een mus of je hem in Nederland of in Frankrijk fotografeerd, het landschap maakt het verschil. Heb je niet het juiste mooie avondlicht dan moet je het zoeken in compositie (voorgrond, onderwerp, achtergrond), perspectief (lijdt het oog in het landschap), kleuren enz. Vermijd te drukke foto's, maar ook foto's met oninteressante vlakken zoals een groot deel onbewolkte lucht. Wisselend bewolkte dagen (bij voorkeur met meer bewolking dan blauwe lucht) kunnen hele mooie foto's opleveren door de speling van het licht door de wolken. Zelfs slecht weer kun je uitbuiten door het als onderwerp op zich te gebruiken. Vooral voor landschappen is er in de digitale fotografie ook het breedbeeld formaat dat vaak aangegeven wordt met het 16:9 formaat. Het is speciaal afgesteld op het menselijk oog (blikveld van 90 graden). Een andere nieuwigheid is HDR dat ook vooral voor landschappen handig is. Hierbij worden meerdere foto's, meestal 5 waarvan 2 onderbelicht 1 goed belicht en 2 overbelicht die via bracketing (belichtingstrapje) genomen zijn, over elkaar heen gelegd in een beeldbewerkingsprogramma om zo een veel hoger dynamisch bereik te krijgen (meer toonwaarden). Zowel de hooglichten als de donkere delen zijn dat goed doortekend. Een andere techniek die vooral voor landschapsfoto's toepasbaar is is zwart/wit fotografie, dit kun je op de camera instellen of achteraf toepassen met de digitale doka op een kleurenfoto. Een ander iets dat je eens kan proberen, vooropgesteld dat de camera het ondersteund is een soort retro look creëren door middel van sepia.

Waar:

Veel van mijn landschapsfoto's zijn gemaakt in berggebieden omdat ik van dit type landschappen en hun uitdagingen hou en omdat je hier heel goed met perspectieven en contrasten kunt werken. Nadelen van het fotograferen in de bergen zijn: Je reist het liefst zo licht mogelijk (dus je neemt weinig materiaal mee, geen statief bijvoorbeeld) en het feit dat op grote hoogte het uv-licht een grotere rol speelt waardoor foto's heïg en kleurloos worden (hiervoor is een speciaal uv-filter nodig). Daarnaast zie je vaak de mooiste uitzichten midden op de dag, wanneer het licht het minst ideaal is (te hard), omdat je vooral tijdens dachtochten bij de juiste lichtomstandigheden druk bezig bent om bij de uitzichten te komen of je bent al weer op de terugweg.
Eigenlijk kun je overal landschappen fotograferen, het ene gebied leent zich er meer voor dan het andere maar er valt altijd op één of andere manier iets interessants te fotograferen.


 
 
Zoeken
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu